Pigmentering med IPL, ta bort pigmentfläckar - Klinik Villastan

IPL - pigmentering och pigmentfläckar

Klicka här för onlinebokning

Pigmentfläckar och pigmentering är vanliga i ansikte, dekolletage, armar och på händerna. IPL är en ljusbehandling som används för att reducera pigmentfläckar av olika slag. Det kan vara hyperpigmentering som uppstår vid solskadad hud eller små ljusbruna fläckar sk lentigo eller pigmentfläckar efter acne. IPL passar också för att behandla pigmentfläckar som orsakats av parfym. En annan typ av pigmentering är hormonell, sk melasma och chloasma. Pigmentfläckarna är oftast jämna i färgen och kan ha en skarp avgränsning mot omgivande hud. Ibland, men inte alltid, har man fått pigmentfläckarna vid en hormonell förändring som graviditet eller p-piller. Denna typ av pigmentering bör eventuellt behandlas med hjälp av kemisk peeling. Läs mer här. Behandlingen ska föregås av en konsultation. Pigmenterade födelsemärken ska alltid bedömas av läkare innan behandling.

På Klinik Villastan använder vi Powerlite600®, ett av de IPL-varumärken som funnits längst på den svenska marknaden.

 Behandling med IPL för pigmentfläckar

Utan att skada eller påverka huden passerar ljuset det översta hudlagret och absorberas av överflödigt pigment. Värme utvecklas och pigmentet slussas upp mot hudytan och bildar en svart ”skorpa”. Man får inte riva bort skorpan som ska lossna av sig själv. Inom två veckor har pigmentfläckarna bleknat och i bästa fall försvunnit. Det kan krävas flera behandlingar för att få bort överflödigt pigment. Under behandlingen kan en värmekänsla i huden uppstå och ljusimpulserna kan ”snärta till” i huden. Behandlingstiden varierar beroende på hur stort område som ska behandlas. Vi behandlar inte gravida, eller de som äter läkemedel mot ljuskänslighet.

 

Före behandling

Efter en behandling

Före din behandling med IPL:

Undvik att sola 4-6 veckor före behandling. Undvik solen även under behandlingstiden.

Efter din behandling med IPL:

Man får inga större besvär av behandlingen, men man kan få lätt hudrodnad och värmekänsla det första dygnet. Om det uppstår skorpor eller svarta prickar, ska dessa falla bort av sig självt. Tvätta med mild rengöring och återfukta tills området är läkt. Undvik att solen tills huden är återställd.