Pigmentering

Behandlingar mot pigmenteringar

Idag finns det flera metoder för att behandla pigmentfläckar och pigmenteringar. På Klinik Villastan använder vi IPL och kemisk peeling. Goda resultat fås också genom att använda rätt hudvårdsprodukter. Idag finns den flera effektiva produkter med fantastiska resultat.Vi rekommenderar alltid en konsultation före din behandling för att avgöra vilken metod som passar bäst för just dig. Pigmenterade födelsemärken ska alltid bedömas av läkare innan behandling.

Pigmentfläckar och pigmentering är vanliga i ansikte, dekolletage, armar och på händerna. Det kan vara hyperpigmentering som uppstår vid solskadad hud eller små ljusbruna fläckar sk lentigo eller pigmentfläckar efter acne. En annan typ av pigmentering är hormonell, sk melasma och chloasma. Pigmentfläckarna är oftast jämna i färgen och kan ha en skarp avgränsning mot omgivande hud. Ibland, men inte alltid, har man fått pigmentfläckarna vid en hormonell förändring som graviditet eller p-piller. Denna typ av pigmentering bör eventuellt behandlas med hjälp av kemisk peeling.

 Behandling med IPL MOT pigmenteringar

På Klinik Villastan använder vi Powerlite600®, ett av de IPL-varumärken som funnits längst på den svenska marknaden. IPL är en ljusbehandling som används för att reducera pigmentfläckar av olika slag. Utan att skada eller påverka huden passerar ljuset det översta hudlagret och absorberas av överflödigt pigment. Värme utvecklas och pigmentet slussas upp mot hudytan och bildar en svart ”skorpa”. Man får inte riva bort skorpan som ska lossna av sig själv. Inom två veckor har pigmentfläckarna bleknat och i bästa fall försvunnit. Det kan krävas flera behandlingar för att få bort överflödigt pigment. Under behandlingen kan en värmekänsla i huden uppstå och ljusimpulserna kan ”snärta till” i huden. Behandlingstiden varierar beroende på hur stort område som ska behandlas. Vi behandlar inte gravida, eller de som äter läkemedel mot ljuskänslighet.

Före behandling

Efter en behandling

Före din IPL-behandling:

Undvik att sola 4-6 veckor före behandling. Undvik solen även under behandlingstiden.

Efter din IPL-behandling:

Man får inga större besvär av behandlingen, men man kan få lätt hudrodnad och värmekänsla det första dygnet. Om det uppstår skorpor eller svarta prickar, ska dessa falla bort av sig självt. Tvätta med mild rengöring och återfukta tills området är läkt. Undvik att solen tills huden är återställd.

behandling av pigmenteringar med kemisk peeling

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för en rad olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för att föryngra och förbättra huden, 

Resultat av kemisk peeling:

  • Förbättra hudens tolerans, styrka och cellförnyelse
  • Reparera skadat DNA
  • Minimera risker för hyperpigmentering
  • Stabilisera melanocyterna
  • Exfoliera döda hudceller
  • Aktivera cellförnyelsen
  • Slät och jämna till hudstrukturen
  • Öka spänst och fasthet

Syrorna, som appliceras på huden, skalar bort döda hudceller som täpper till porerna. Då stimuleras cellförnyelsen och huden får en bättre struktur. Det man vill uppnå med en kemisk peeling är en förbättring av huden och peelingen kan även förbättra resultatet av andra kosmetiska behandlingar. Kemisk peeling är effektiv mot alla typer av pigmentering. Behandlingen föregås alltid av en konsultation för att avgöra vilken kemisk peeling som passar dig bäst. Huden kan kräva förberedelse inför behandling i upp till 6 veckor. Även efterbehandling krävs tills huden har läkt. Behandlingen tar ca 30-90 minuter beroende på vilket resultat som ska uppnås. Ofta behandlas man mer än en gång i en kur.

På Klinik Villastan utför vi en rad olika former av kemisk peeling med olika styrka. Till exempel PRX-T33 revers peel och Milkpeel. Boka tid för konsultation för att avgöra vilken kemisk peeling som passar just dig. huden.

behandling av pigmenteringar med hudvård

Idag finns flera effektiva produkter på marknaden som ger goda resultat på pigmenteringar. Vi använder oss av Zo Skinhealth. Det viktigaste är att man följer den anpassade hudvården över tid. 

Känner du dig tveksam eller har frågor kring din behandling kan du läsa mer om våra vanligaste frågor och svar här. Vill du ha personlig rådgivning så finns vi alltid till hands, du hittar oss på Övre Kvarngatan 30 i Borås.

Maila oss på: info@klinikvillastan.se eller ring: 033-10 40 00