Pigmentering

Behandlingar mot pigmenteringar

Idag finns det flera metoder för att behandla pigmentfläckar och pigmenteringar. På Klinik Villastan använder vi IPL och kemisk peeling. Goda resultat fås också genom att använda rätt hudvårdsprodukter. Idag finns den flera effektiva produkter med fantastiska resultat.

Läs mer om hudvård här.

Vi rekommenderar alltid en konsultation före din behandling för att avgöra vilken metod som passar bäst för just dig. Pigmenterade födelsemärken ska alltid bedömas av läkare innan behandling.

Pigmentfläckar och pigmentering är vanliga i ansikte, dekolletage, armar och på händerna. Det kan vara hyperpigmentering som uppstår vid solskadad hud eller små ljusbruna fläckar sk lentigo eller pigmentfläckar efter acne. 

En annan typ av pigmentering är hormonell, sk melasma och chloasma. Pigmentfläckarna är oftast jämna i färgen och kan ha en skarp avgränsning mot omgivande hud. 

Ibland, men inte alltid, har man fått pigmentfläckarna vid en hormonell förändring som graviditet eller p-piller. Denna typ av pigmentering bör eventuellt behandlas med hjälp av kemisk peeling.

 Behandling med IPL för pigmenteringar

På Klinik Villastan använder vi Powerlite600®, ett av de IPL-varumärken som funnits längst på den svenska marknaden. IPL är en ljusbehandling som används för att reducera pigmentfläckar av olika slag. Utan att skada eller påverka huden passerar ljuset det översta hudlagret och absorberas av överflödigt pigment. Värme utvecklas och pigmentet slussas upp mot hudytan och bildar en svart ”skorpa”. Man får inte riva bort skorpan som ska lossna av sig själv. Inom två veckor har pigmentfläckarna bleknat och i bästa fall försvunnit. Det kan krävas flera behandlingar för att få bort överflödigt pigment. Under behandlingen kan en värmekänsla i huden uppstå och ljusimpulserna kan ”snärta till” i huden. Behandlingstiden varierar beroende på hur stort område som ska behandlas. Vi behandlar inte gravida, eller de som äter läkemedel mot ljuskänslighet.

Före behandling

Efter en behandling

Före din IPL-behandling:

Undvik att sola 4-6 veckor före behandling. Undvik solen även under behandlingstiden.

Efter din IPL-behandling:

Man får inga större besvär av behandlingen, men man kan få lätt hudrodnad och värmekänsla det första dygnet. Om det uppstår skorpor eller svarta prickar, ska dessa falla bort av sig självt. Tvätta med mild rengöring och återfukta tills området är läkt. Undvik att solen tills huden är återställd.

behandling av pigmenteringar med kemisk peeling:

  •  

Kemisk peeling kan göras på ansikte, hals, nacke, dekolletage och händer, och är ett samlingsnamn för en rad olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för hudföryngring och hudförbättring. På Klinik Villastan arbetar vi med flera olika typer av pelling beroende på hudstruktur och vad man vill behandlas för.

Resultat av kemisk peeling:

  • Förbättra hudens tolerans, styrka och cellförnyelse
  • Reparera skadat DNA
  • Minimera risker för hyperpigmentering
  • Stabilisera melanocyterna
  • Exfoliera döda hudceller
  • Aktivera cellförnyelsen
  • Slät och jämna till hudstrukturen
  • Öka spänst och fasthet

Syrorna, som appliceras på huden, skalar bort döda hudceller som täpper till porerna. Då stimuleras cellförnyelsen och huden får en bättre struktur. Det man vill uppnå med en kemisk peeling är en förbättring samt ”föryngring” av huden och kan förbättra resultatet av andra kosmetiska behandlingar. Kemisk peeling hjälper även de som lider av acne, rosacea och hyperpigmentering. Behandlingen föregås alltid av en konsultation då huden kräver förberedelse inför behandling i upp till 6 veckor. Även efterbehandling krävs tills huden har läkt. Behandlingen tar ca 30-90 minuter beroende på vilket resultat som ska uppnås. Ofta behandlas man mer än en gång i en kur.

På Klinik Villastan utför vi en rad olika former av kemisk peeling med olika styrka. Boka tid för konsultation för att avgöra vilken peel som passar just dig. 

 

stimulator peel zo skinheath

En mildare kemisk peeling som bidrar till en fastare hud, dämpar pigmenteringar och reducerar fina linjer och rynkor. Denna peeling innehåller mandelsyra, mjölksyra, citrussyra och kojicsyra och ger huden en mild exfoliering (avlägsnande av döda hudceller). Huden kommer kännas klarare, mjukare och smidigare. Denna peeling bör utföras i en kur på 5 ggr med 2-4 veckor mellanrum. Denna peeling passar alla hudtyper, går snabbt att utföra med snabb återhämtning utan flagning.

 

milk peel dermaceutics

Milk Peel boostar kollagenproduktionen och stimulerar epidemis. Förbättrar fina linjer och rynkor. Reglerar oljig hud med förstorade porer och jämnar ut hudtonen. Bidrar även till att din dåliga hudvård blir bättre. Den här peelingen passar alla hudtyper och är enkelt och smidig att göra. Ingen återhämtningstid och lite eller ingen flagning av huden. 

 

COSMO peel dermaceutics

En starkare peeling med TCA syra. Cosmo Peel reducerar rynkor och ålderstecken. Förbättrar hudstrukturen och stimulerar kollagen- och elastin produktion. Hjälper mot acne och pigmenteringar. Finns i olika styrkor. Konsultera din hudterapeut vilken som passar dig. 

 
 

COSMO peel forte dermaceutics

En stark och effektiv peeling med flera verksamma syror. Cosmo Peel Forte reducerar rynkor och ålderstecken. Förbättrar hudstrukturen och stimulerar kollagen- och elastin produktion. Passar dig som lider av acne och pigmenteringar. Tydliga resultat redan efter en behandling.

Efter din behandling med kemisk peeling: 

Efter en mild peeling kan en lätt hudrodnad uppstå, men du kan oftast återgå direkt till vardagen. Efter en starkare peeling kan du bli mer röd och få en kraftig flagning på hudytan efter 3-7 dagar och efterbehandling med specifika produkter krävs. Viss ojämnhet kan uppstå i pigmenteringen på grund av behandlingen, och det är därför viktigt att inte utsätta huden för direkt solljus under de närmsta månaderna efter behandlingen. Använd alltid en sollotion med mycket hög solskyddsfaktor vid vistelse utomhus och återfukta huden.

behandling av pigmenteringar med hudvård

Idag finns flera effektiva produkter på marknaden som ger goda resultat på pigmenteringar. Vi använder oss av Zo Skinhealth. 

Läs mer om våra produkter här.

Känner du dig tveksam eller har frågor kring din behandling kand du läsa mer om våra vanligaste frågor och svar här. Vill du ha personlig rådgivning så finns vi alltid till hands.

Maila oss på: info@klinikvillastan.se eller ring 033-10 40 00