Frågor och svar

Du kan hitta ditt svar via snabbnavigeringen

Här hittar du vanliga frågor och svar om våra behandlingar. Du hittar även mycket information på respektive behandlingssida.
Tveka inte att hör av dig till oss för personlig rådgivning.

ALLMÄNNA FRÅGOR

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag hos er?

Det går jättebra!

Har ni öppet på helgerna?

Vi har öppet 10-14 på lördagar..

Vilken behandling passar mig?

Vi rekommenderar att du bokar en kostnadsfri konsultation där vi kan rekommendera dig bästa behandling och behandlingsplan för att uppnå ditt önskade resultat.

Botox

Kan alla behandla rynkor med botulinumtoxin?

Nej, man behandlar inte personer som är gravida eller som har neurologiska sjukdomar med nedsatt muskelkraft, t.ex. Myastenia gravis.

Vilka är de vanligaste biverkningarna vid rynkbehandling?

Då man injicerar med en tunn nål får man ibland ett litet blåmärke som syns en dryg vecka. De första dagarna ser man ibland lite rodnad eller svullnad, och lätt klåda eller ömhet förekommer. Detta gäller både behandling med fillers och botulinumtoxin. Vid botulinumtoxin kan några få procent få övergående huvudvärk någon av de första dagarna.

Jag är väldigt stickrädd och är orolig över smärtan.

Vi är vana sjuksköterskor och jobbar alltid lugnt och tar hänsyn till dig. Vi upplever att de allra räddaste kunderna klarar behandlingen utan problem. Om du är orolig kan du komma tidigare och få bedövning i området du skall behandla vilket kan kännas bra.

Vad kommer behandlingen kosta?
 

Vid konsultationen kommer du få ett exakt prisförslag.

Hur påverkas kroppen av att spruta in Botumlinumtoxin?

Botolinumtoxin är ett beprövat läkemedel som använts inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper, smärttillstånd, spasticitet, migrän och svettningar. För dem som lider av spasm, görs denna typ av behandling regelbundet var 3-4 månad livet ut för att de ska få ett lugnare liv. Botolinumtoxin blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.

Hur länge varar effekten av botulinumtoxin på rynkor?

I genomsnitt varar behandlingen 3-5 månader och de flesta går ungefär var 4:e månad och gör behandling.

Vad händer om man slutar göra behandlingar?

Ansiktet börjar åldras från den punkten man var innan man började behandlingarna. Med fillers eller botulinumtoxin kan man ta ”en paus” i sitt rynkåldrande.

Kan man träna som vanligt?

Man bör ta det lugnt med svettig träning det första dygnet för att undvika oönskade effekter.

Kan man sminka mig som vanligt efteråt?

För att undvika risk för infektion kan man vänta med täckande smink, läppstift det första dygnet.

Kan jag åka utomlands direkt efter en Botox behandling?

Ja, det kan du.

Kan jag bara boka en fillers eller botox behandling och komma på bokad tid?

Enigt den nya lagen som trädde i kraft 1/7-21 krävs konsultation minst 48h före din behandling. Konsultation går att göra på plats och är kostnadsfri eller via telefon.

Kan jag göra en ansiktsbehandling, kemisk peeling eller ipl samtidigt som en injektionsbehandling?

Ja, det kan du. Då avslutas behandlingen med injektionsbehandlingen. Däremot skall du inte göra en behandling på ansiktet 2 v efter en injektionsbehandling.

 

Frågor om Botox och svett:

Kan alla göra svettbehandling?

Vi på Klinik Villastan hjälper dig att göra en bedömning om du är lämpad för behandlingen. Man bör inte vara gravid eller ammande och inte heller ha en neurologisk sjukdom med nedsatt muskelkraft som t ex myastenia gravis.

Svettas man mer på något annat ställe om man gör svettbehandling?

Nej det gör man inte. Svettkörteln är inte ett reningsverk såsom levern och njuren. Svettens funktion är istället, dels att vara ett kylsystem, dels att ge god greppfunktion i händer och fötter. Vid behandling med Botox påverkas varken kroppens kylsystem eller kroppens reningsfunktioner.

Botox är ett nervgift. Förstörs nerverna om man får upprepade behandlingar med detta gift?

Nej, botulinumtoxin förstör inte nerver. Däremot förhindrar toxinet nerven att signalera till svettkörteln under en period. Det är under denna tid som man blir torr efter behandlingen. Däremot återkommer besvären eftersom de små nervändslutet där Botox verkar, alltid reparerar sig och återfår sin funktion.

Frågor om Botox och huvudvärk:

Kan man göra Botox/Azzalure mot spänningshuvudvärk / migrän?

Botolinumtoxin kan med fördel användas för att hålla spänningshuvudvärk och migrän borta under flera månader. Även de som lider av tandgnissling och måste använda bettskena, vilket också ger spänningar och huvudvärk, har god effekt av en Botox-/Azzalurebehandling.

Restylane

Vad är fillers?

Fillers är ett samlingsnamn på olika typer av estetiska hudutfyllnadsmedel som används för att jämna ut rynkor, större veck eller för att t ex skulptera kindben, läppar, haklinje, örsnibbar mm. Fillers består av hyaluronsyra. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, framför allt i huden där den binder vatten, vätska, fukt och skyddar cellerna. Hållbarheten varierar men normalt är att underhålla var 6-12 månad beroende på muskelaktiviteten i det behandlade området.

Kan alla behandlas med fillers?

Nej, inte personer som är gravida, ammar eller har sår i området som ska behandlas, tex herpes.

Vilka är de vanligaste biverkningarna vid rynkbehandling med fillers?

Eftersom man injicerar med en tunn nål så kan man ibland få ett litet blåmärke som syns en dryg vecka. De första dagarna ser man ibland lite rodnad eller svullnad, och lätt klåda eller ömhet förekommer. Man kan även få lättare huvudvärk 1-2 veckor efter behandling.

Jag är väldigt stickrädd och är orolig över smärtan.

Vi är vana sjuksköterskor och jobbar alltid lugnt och tar hänsyn till dig. Vi upplever att de allra räddaste kunderna klarar behandlingen utan problem.Om du är orolig kan du komma tidigare och få bedövning i området du skall behandla vilket kan kännas bra.

Kan man åka utomlands direkt efter en filler-behandling?

Det är bra  om det går några veckor efter så att svullnad och ev inflammation har lagt sig.

Gör det ont att göra en filler-behandling?
 

Vi behov lägger vi på en bedövningskräm, men oftast behövs inte ens det då även fillern innehåller bedövningsmedel.

Vad kommer behandlingen kosta?

Vid konsultationen kommer du få ett exakt prisförslag.

När ser jag resultat av behandlingen?

Resultatet syns omgående, men det tar upp till 2 veckor innan eventuell svullnad har lagt sig och man ser slutresultatet.

Vad händer om man slutar göra behandlingar?

Ansiktet börjar åldras från den punkten man var innan man började behandlingarna. Med fillers eller Botulinumtoxin kan man ta ”en paus” i sitt rynkåldrande.

Kan jag bara boka en fillers eller botox behandling och komma på bokad tid?

Enigt den nya lagen som trädde i kraft 1/7-21 krävs konsultation minst 48h före din behandling. Konsultation går att göra på plats och är kostnadsfri eller via telefon.

Kan jag göra en ansiktsbehandling, kemisk peeling eller ipl samtidigt som en injektionsbehandling?

Ja, det kan du. Då avslutas behandlingen med injektionsbehandlingen. Däremot skall du inte göra en behandling på ansiktet 2 v efter en injektionsbehandling.

Kan man ta bort hyaluronsyra om man ångrar sig?

Ja, hyaluronsyrebaserade fillers kan lösas upp genom att injicera ett enzym som snabbt bryter ned produkten och därigenom återställer utseendet inom 48 timmar. Ibland kan detta behöva upprepas.

Finns det några risker eller biverkningar med Restylane?

Fillers är en säker produkt och mer är 20 miljoner behandlingar har utförts sedan Restylane lanserades 1996. Reaktioner mot produkten är sällsynta. Injektionsrelaterade reaktioner förekommer, vilket kan uppstå vid alla sorters injektioner.De vanligaste är lätt rodnad, svullnad, klåda, blåmärken, smärta och ömhet. Reaktionerna är vanligen milda till måttliga och försvinner oftast inom kort efter injektionen. Vanligtvis försvinner de av sig själva inom en eller två dagar efter behandlingen, men efter vissa behandlingar kan de vara längre, ibland ända upp till två veckor. Efter en läppförstoring kan dina läppar vara svullna i upp till en vecka. Kontakta din behandlare vid kraftigare reaktioner eller om de pågår längre än en vecka. Som vid alla injektioner finns en liten infektionsrisk. Lokala inflammationsreaktioner, beskrivna som milda till måttliga och som vanligen reglerar sig själva inom två veckor, har rapporterats, men sällan. För mer information och förklaringar om biverkningar, vänd dig till din behandlare.

Kan man få fylliga läppar som ser naturliga ut?

Vårt mål är att alla behandlingar alltid skall ge ett resultat som ser naturligt ut. Om utgångsläget är mycket små läppar kan det var en god ide att göra behandlingen stegvis för känna efter vad som känns bra.

Kan man göra en behandling med Restylane om jag har gjort en laserbehandling eller kemisk peeling?

Ja, men om du nyligen fått en laserbehandling eller gjort en kemisk peeling är det bra att vänta tills området är fullständigt läkt och huden är som vanligt igen. Rådgör med din behandlare.

Kan man sola efteråt?

Man bör inte exponera det behandlade området för varken extrem värme, tex solarium, bastu eller extrem kyla den närmaste veckan för att undvika risken för inflammation.

Kan man träna som vanligt?

Man bör ta det lugnt med svettig träning de närmaste dagarna för att undvika risk för infektion eller förlängd inflammation och svullnad.

Kan man sminka mig som vanligt efteråt?

För att undvika risk för infektion kan man vänta med täckande smink, läppstift det första dygnet.

Kan man behandlas med Restylane om man har munsår-herpes?

Om du har återkommande herpes finns det en risk att en inflammatorisk reaktion kan uppstå och ett herpesanfall kan utlösas. Man kan förbehandla med receptbelagd medicin för att undvika ett utbrott.

Hur gammal måste man vara för att behandlas?

 Man ska vara myndig, alltså 18 år.

Om man tar blodförtunnande mediciner, kan man behandlas med Restylane ändå?

Det är viktigt att du berättar om du äter någon form av blodförtunnande läkemedel eller hälsokostpreparat, exempel Omega 3. Vi hjälper dig att göra en bedömning i samråd med din läkare, om det är lämpligt att utföra behandlingen eller inte. Äter du Omega 3, eller preparat som innehåller acetylsalicylsyra kan du göra ett uppehåll två veckor före behandling.

Vad är en Touch Up?

En påfyllningsdos eller justering som kan göras efter två-fyra veckor för optimalt resultat. Undersökningar har gjorts som visar på ett förlängt resultat.

Kemisk peeling

Hur ser man ut efter en kemisk peeling, när kan man gå till arbetet?

Oftast kan man gå direkt tillbaka till arbetet med endast en lätt hudrodnad som går att sminka över. Undantag är de allra starkaste peelerna där man kan vara mer röd första dagen och även 3-7 dagar efter ha en fjällning i huden som gör att man behöver smörja in sig och sminka över. Vår erfarenhet är dock att man kan gå till arbetet även då.

Hjälper kemisk peeling mot acne?

Acne beror på en överproduktion av talg, och talgen ligger ofta instängd i talgkörteln på grund av en liten propp av keratin som stänger till öppningen. Peelen löser upp den proppen och instängt talg på djupet kan tömmas ut istället för att omvandlas till finnar och utslag.

Kan man behandla pigmentfläckar med kemisk peeling?

Melasma och andra hormonella pigmentfläckar bör behandlas med kemisk peeling, eftersom IPL och laser kan förvärra melasma istället. Vid peelbehandlingen gör man huden mottaglig genom aha-syror och använder pigmentreglerande ämnen som phyticsyra och kojicsyra för att både bleka ner pigmentfläckarna och för att stabilisera pigmentbildningen i pigmentcellerna så att man förebygger framtida pigmentfläckar.

Varför skall man kombinera kemisk peeling med medicinsk hudvård?

Efter en kemisk peeling har man öppnat upp huden så att den är mer mottaglig för vitaminer och antioxidanter som finns i den medicinska hudvården; man har helt enkelt chans att få ännu bättre effekt. Dessutom förbereder man huden inför nästa kemiska peel så att den i sin tur blir maximalt effektiv.

Hur känns en kemisk peeling?

Det svider och sticker under begränsad till för att sedan lugna sig.

Kan man göra kemisk peeling innan sommar och sol?

Absolut, men att använda sunt förnuft och solskydd är ett måste.

Diatermi

Spelar det någon roll hur håret ser ut?

Nej det gör det inte. Det kan vara tunt eller grovt och ljust eller mörkt. Detta är den stora fördelen med diatermi. Det fungerar på alla hår.

Hur ofta behandlar man?

Det tar cirka fem veckor för ett hår att växa upp igen. Ett hår som är diatermibehandlat växer ut tunnare. Ett hår är mest känsligt i sin växtfas. Det är därför viktigt att man inte dröjer alltför länge mellan behandlingarna.

Varför växer det ut igen?

Man kan inte bränna ett grovt strå så hårt att det ger sig på en behandling. Man skulle då skada huden för mycket. Därför försvagar man det i omgångar.

Gör det ont?

Det svider till lite, men för de allra flesta är det inget problem. Man kan, om man vill, bedöva med kräm en timme före behandling.

Hur ser man ut efter en behandling?

Området blir lite rött. Detta lägger sig dock på mindre än en timme.

Får man ta bort hår själv mellan behandlingarna?

Ja, Du får klippa håren eller raka men inte plocka med pincett.

När ska man inte genomgå en diatermibehandling?

Om man har pacemaker.

Är behandlingen permanent?

Ja i de hårsäckar som är behandlade växer det inte ut något mer hår.

Finns det några risker med diatermi?

En väl utförd behandling innebär inga risker. Diatermi har funnits sedan slutet på 1800-talet och används förutom vid hårborttagning även av tandläkare och inom kärlkirurgi.

Kan man sola efteråt?

Man bör inte exponera det behandlade området för varken extrem värme, tex solarium, bastu eller extrem kyla den närmaste veckan för att undvika risken för inflammation.

IPL

Hur länge håller behandlingen?

De kärl som har dragit ihop sig och försvunnit vid behandlingen är borta för alltid men ofta har man en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och kan behöva göra en ny behandling när man fått nya kärl. Risken att få nya kärl ökar om man är mycket utomhus och i solen.

Gör behandlingen ont?

Varje ljusblixt varar bara någon tusendels sekund och känns ungefär som när en gummisnodd sätter mot huden.

Kan vem som helst göra behandling?

Vi behandlar inte gravida och man skall vara försiktig om man står på läkemedel som ger ljuskänslighet, t ex tetracykliner.

Är ljuset farligt?

Det gula ljuset är ofarligt. Det finns ett integrerat filtertar bort all skadlig strålning. För att skydda dina ögon används speciellt framtagna skyddsglasögon under behandlingen.

Hur lång tid tar en behandling?

Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort området som ska behandlas är. Varje puls täcker ett område av 10x20mm alternativt 10x35mm, vilket gör behandlingen snabb och effektiv. Som exempel tar ett helt ansikte cirka 20 minuter att behandla.

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar beror på hudtyp och vilken typ av hudproblem som ska behandlas. I genomsnitt krävs två till fem behandlingar, med ett intervall på ca tre veckor mellan behandlingarna. Anledningen till att man väntar mellan behandlingarna är att det uppstår en viss irritation i huden, vilken behöver tid på sig att läka.

Värt att poängtera är att behandlingens resultat inte varar för evigt, utan det kan vara nödvändigt att göra återbehandlingar efter tre till sex månader.

Finns det några biverkningar?

Biverkningar är väldigt sällsynt. En liten svullnad och rodnad kan uppstå direkt efter behandlingen, men försvinner oftast inom några timmar.

Vilka delar på kroppen kan man behandla?

Man kan behandla alla delar av kroppen, men de vanligaste är ansikte, dekolletage, hals och händer på grund av att de ofta utsätts för UV-strålar. Ju ljusare hud, desto starkare effekt kan användas vid behandlingen. Hudprodblem som kan behandlas är åldersfläckar, solskadad hud, ytliga blodkärl, fina linjer, acne och rosacea.

Kärlbehandlingar

När är bästa tiden att behandla ytliga blodkärl?

Den lämpligaste tiden för behandling av ådernät är under senhösten och vintern då vi normalt inte är barbenta till vardags.

Hur sköter man de behandlade områdena?

Efter behandlingen sätter vi ett tryck över området, vi rekommenderar att man använder varma stödstrumpor som bidrar till ett bättre slutresultat.

Gör behandlingen ont?

Behandlingen är inte smärtsam då läkemedlet också är bedövande. Det kan dock svida till vid enstaka tillfällen. I de flesta fall är det önskvärt att du står upp under behandlingen då ådrorna fyller sig och blir mer synliga.

När ser jag resultat av behandlingen?

Det tar mellan 3-5 veckor. Ofta blir kärlen blåaktiga, och det injicerade området kan till och med se fulare ut efter en vecka, så tänk på att du inte ser slutresultatet förrän efter ca 5 veckor. Ofta krävs tre behandling för att uppnå bästa resultat.

Dermapen

Ska man förbereda huden innan en Dermapen behandling?

För bästa resultat rekommenderar vi att använda effektiva hudvårdspreparat, såsom Vitamin A eller C, för att bygga upp och stärka huden (speciellt för tunna eller ömtåliga hudområden). Fortsätt att använda dessa rekommenderade lösningar efter behandlingarna.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Vanligtvis kommer du att se resultat redan efter första behandlingen. Mer varaktiga resultat kommer att ske efter 4 till 6 behandlingar (placerade med 4-6 veckors mellanrum). Din huds kondition kommer att fortsätta att förbättras under de närmaste 6-12 månaderna efter en kur av behandlingar, och i kombination med rekommenderade hudvårdsprodukter.

Gör behandlingen ont?

Upp till 0,5 mm djup är en Dermapen behandling i princip smärtfri. För behandlingar över 0,5 mm djup kan en lokalbedövande kräm användas (appliceras 15-40 minuter innan behandling) för en helt smärtfri behandling.

Hur ser man ut efter en behandling?

Man kan uppleva en rodnad i ansiktet upp till 12 timmar efter behandlingen. De flesta kan återgå till normala dagliga aktiviteter direkt efter behandlingen.

Hur snart efter filler- eller botoxinjektioner kan man göra en Dermapen behandling? 

Det rekommenderas att du väntar min. 2 veckor efter injektioner så att eventuell blåmärken mm från injektionen har stabiliserats. Alternativt kan du göra din Dermapen-behandling min. 2 dygn innan din filler- eller botoxinjektion.

Hittar du inte svaren på din fråga?

Hör av dig till oss om du har någon fråga som du vill ha svar på innan du går vidare med din behandling. Vi är specialister och kommer göra vårt bästa för att du ska få ett bra svar.