Ansikte

Behandling av ytliga blodkärl med IPL

Ytliga blodkärl är vanliga i ansiktet och uppstår ofta på solskadad eller väderbiten hud och hos människor som lider av Rosacea. Ofta på kinderna, näsan och hakan. Andra varianter av ytliga blodkärl är sk ”spiders”, små punktformiga, röda kärl som strålar ut någon millimeter. Det finns idag flera metoder för att behandla ytliga blodkärl. På Klinik Villastan använder vi IPL och Diatermi.

IPL är en ljusbehandling som tar bort ytliga blodkärl, sk telangiektasier eller cuperoser. Utan att skada eller påverka huden passerar ljuset det översta hudlagret och absorberas av kärl och pigment. Värme utvecklas och kärlen drar ihop sig och blir mindre synliga. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket ytliga blodkärl man har. Under behandlingen kan en värmekänsla i huden uppstå och ljusimpulserna kan ”snärta till” i huden. Behandlingstiden varierar beroende på hur stort område som ska behandlas.  Även hos människor med generell hudrodnad kan man se en förbättring hos de som behandlas. De kärl som har försvunnit vid behandlingen kommer inte tillbaka, men ofta har man en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och därför kan ytterligare behandlingar krävas.

Före/efter IPL-behandling:

Undvik att sola 4-6 veckor före behandling. Undvik solen även under behandlingstiden. Man kan få svullen och tillfälligt röd hud, men du kan utan större besvär återgå till ditt vardagsliv. Var försiktig med sol cirka en vecka efter avslutad kur.

 

Behandling av ytliga blodkärl med Diatermi

Diatermi betyder ”genom värme”. Med hjälp av en tunn, steril nål för man ner värme i huden. Värmen försluter kärlet så att blodflödet upphör och kärlet förtvinar bort. Vi behandlar ett litet område i taget, och därför kan det krävas flera behandlingar. Detta är en relativt smärtfri och mycket effektiv metod. 

Efter diatermi-behandling:

Man får inga sår eller större besvär av behandlingen, men man kan få lätt hudrodnad och värmekänsla det första dygnet. Du kan utan besvär återgå till ditt normala liv.

Känner du dig tveksam eller har frågor kring din behandling kan du läsa mer om våra vanligaste frågor och svar här. Vill du ha personlig rådgivning så finns vi alltid till hands, du hittar oss på Övre Kvarngatan 30 i Borås.

Maila oss på: info@klinikvillastan.se eller ring: 033-10 40 00