Perioral Dermatit

Perorial Dermatit  – en genetisk inflammation i huden

Perioral betyder ’’runt munnen’’ och dermatit betyder ’’inflammation i huden’’. Det förklarar både var det uppkommer och vad det är. Perioral Dermatit är genetiskt så enbart de som har anlagen drabbas. Inflammationen visar sig som utslag runt munnen, på näsvingarna och hakan. Huden blir ofta rödflammig, fjällig och lättretlig. Perioral Dermatit kan drabba både vuxen och tonåring, men anlagen måste triggas för att inflammationen ska sättas igång. Det kan triggas av hormoner men även yttre faktorer så som klimat, stark mat, solbränna och alkohol. 

Ibland uppstår problemet på grund av produkter som huden reagerar negativt på och ofta är lösningen att identifiera vilka produkter som orsakar inflammationen och sluta använda dem. Men ofta behöver man behandla Perioral Dermatit på flera sätt. En konsultation är därför det första som görs för att bedöma vilken behandling som ska ges. Du får sedan hjälp och råd på hur du ska hålla inflammationen borta över tid.

Vi behandlar med produkter avsedda för att lugna och reparera huden, och rekommenderar en anpassad hudvårdsrutin. Den anpassade hudvården återskapar hudens naturliga balans och motverkar att huden reagerar i framtiden. Ibland räcker detta, och problemen avtar. 

Ibland krävs en starkare, kompletterande behandling mot Perioral Dermatit. Behandlingen görs med IPL som är en ljusbehandling som aktiverar cellerna i huden och verkar inflammationsdämpande. Ljuset passerar det översta hudlagret och absorberas av kärlen och stabiliserar och förbättrar huden. Under behandlingen kan en värmekänsla i huden uppstå och ljusimpulserna kan ”snärta till”  lite grann. Man kan känna visst obehag, men behandlingen upplevs oftast som smärtfri. På Klinik Villastan använder vi Powerlite600®, ett av de IPL-varumärken som funnits längst på den svenska marknaden.

Före:

Behandlingen föregås ALLTID av en konsultation. På behandlingsdagen får du inte ha feber eller sjukdomskänsla i kroppen. Du får heller inte vara gravid eller amma eller äta läkemedel mot ljuskänslighet. Undvik att sola 4-6 veckor förbehandlingen. 

Efter:

Undvik solen även under behandlingstiden. Man kan få svullen och tillfälligt röd hud, men du kan utan större besvär återgå till ditt vardagsliv. Var försiktig med sol cirka en vecka efter avslutad kur.

Välkommen att boka din tid för konsultation och behandling av Perioral Dermatit hos oss på Klinik Villastan i Borås. 

Känner du dig tveksam eller har frågor kring din behandling kan du läsa mer om våra vanligaste frågor och svar här. Vill du ha personlig rådgivning så finns vi alltid till hands, du hittar oss på Övre Kvarngatan 30 i Borås.

Maila oss på: info@klinikvillastan.se eller ring: 033-10 40 00